Pälsvård

Här under följer en hel del skötselråd. Detta är den information jag själv hittade på nätet och fick av andra uppfödare när jag köpte min första kines. Samt vad jag själv kommit fram till under tiden som gått. Jag vill poängtera att det finns tusentals tips och mängder med information om skötsel och olika produkter på nätet. Det jag sammanfattat nedan är det jag själv tycker känns vettigt och som fungerar för mig och mina hundar.

Jag ställer ut mina hundar och då är päls och hudkvalitet jätteviktigt, men ska du inte ställa ut din hund, kanske du inte behöver vara riktigt lika nitisk ;)

De Puffar jag inte ställer ut längre, har jag klippt ner för att underlätta skötseln för min del, men också för att låta mina hundar vila. Kort päls innebär ju inga tovor. Sååå kul är det inte att bli kammad hihi...

Hairless

Den nakna varianten ska alltså badas en gång i veckan-var tionde dag eller så. Hur ofta beror helt på din hunds hud. Klarar den sig bra med bad var tionde dag, så är det ju inte mer med det, men de flesta behöver badas oftare än så...

När det gäller vilka produkter man ska använda, finns det en hel del olika märken. Det gäller att prova sig fram för att se viket man gillar bäst. En uppfödare gillar det märket just hon använder, medan ett annat märke fungerar mycket bättre för nästa uppfödare. Jag rekommenderar att du provar dig fram tills du hittar det märke som fungerar bäst för dig och din hund =)

Även om den nakna varianten ska vara just naken, så finns det olika grader av behåring även på den nakna hunden. Har du en true hairless, så har den i stort sett bara lite päls på huvud och nacke, längst ut på svansen och på tassarna. MEN har du en hårig naken, kan den ha ganska mycket päls... En rent naken med mycket såkallad crest är svårt att hitta, så vill du ha rikt med päls på huvud tassar och svans, får du nästan helt säkert acceptera mycket päls på övriga kroppen också.

En hårig naken klipper man vanligtvis med jämna mellanrum, till detta går det bra att använda en vanlig hundtrimmer... Har du en utställningshund, ska du dessutom raka hunden noga och försiktigt, gärna medhårs inför utställningen...

Jag använder en rejäl och kraftfull hundtrimmer till kroppen och en lite mindre och smidigare batteridriven trimmer från "Jula" till ansiktet och öronen. Det är mycket viktigt att vara försiktig med trimmern då man lätt kan skrapa upp huden om man är stressad.

En chinese Crested ska även plockas i öronen, på samma sätt som man gör med andra långhåriga reser, exempelvis pudeln. Det växer alltså hår inuti själva örat, som man enkelt plockar med en pincett. Det gör inte ont och tar bara ett par minuter typ varannan vecka eller så. Hunden känner det knappt, mina skakar bara på huvudet ibland, som om det kittlas ;)

Klorna ska givetvis klippas regelbundet.

Tänderna ska skötas! Vill man inte satsa någon tusenlapp om året på att regelbundet besöka tandhygienisten, kan man köpa en tandskrapa och försiktigt skrapa rent tänderna själv med jämna mellanrum. Tandborstning ska man givetvis genomföra också. Ofta...